Med

25.05.2015 13:30

MED - med vzniká ze sladiny (nektaru) přinesené létavkami v medném váčku. Mladušky ji v úlu převezmou a zpracovávají - přidávají výměšek hltanových žláz (dochází ke štěpení cukrů) a na jazyku ji odpařují a zahušťují. Po tomto zpracování je med ještě řídký uložen do buněk, kde se dále odpařuje. Zralý med je zapečetěn voskovým víčkem. V literatuře se uvádí, že jeden plást o rozměrech 39 x 24 cm obsahuje až 2,5 kg medu.

 

Krystalizace medu

Med přestává být po nějakém čase tekutý a tuhne - krystalizace je přirozenou vlastností medu a v žádném případě není ukazatelem nekvalitního medu, do kterého někdo přidal cukr. 

Doba, za jakou dojde ke krystalizaci medu, je závislá na jeho složení a na způsobu skladování. Rychleji tuhnou medy světlé, květové a tmavé medovicové vydrží obvykle v tekutém stavu déle. Například u akátového medu ale dochází ke změnám také zpravidla až po několika měsících. Nezávisle na původu přirozeného medu od včel ale lze říci, že by měl zhruba do roku ztuhnout. V opačném případě je pravděpodobné, že bylo s medem nevhodně manipulováno nebo byl něčím "vylepšován". To obvykle na úkor kvality.

 

Med je třeba skladovat v čistých, dobře uzavřených nádobách, aby nemohl pohlcovat okolní vlhkost a pachy. Teploty jsou ideální nekolísavé, kolem 15-20°C. Chraňte ho před slunečním zářením. 

 

Zkrystalizovaný med můžete opět uvést do tekutého stavu, aniž by utrpěla jeho kvalita. Ideální je vodní lázeň - sklenici medu postavte do vody o teplotě do 45-50°C. V zimě můžete postavit sklenici s tuhým medem na teplý radiátor, ale nezahřívejte zbytečně dlouho.