Nástavkový úl Optimal

17.08.2015 11:53

VÝZNAMNÉ KONSTRUKČNÍ PRVKY OPTIMALU 

Úlová soustava Optimal má několik konstrukčních vylepšení, jež vychází z poznání biologie života včel a vyhovují i chovateli, čímž překonává jiné nástavkové úlové typy včetně světově nejrozšířenějšího úlu Langstroth. Je přitom dobrým kompromisem mezi potřebami včel a požadavky včelaře na úl. 

1. Větší šířka rámku (s mezerníky), neboli rozteč středů mezistěn
Oproti jiným úlům činí 38 mm, což přináší výhody: 
- kompenzuje silnější mezistěnu z výroby proti přírodní mezistěně vytvořené včelami volnou stavbou díla
- snižuje množství buněk nevyužitých pro plodování v případě prohnutí mezistěny
- buňky jsou v průměru hlubší, což vytváří větší meziplástové uličky a působí tak protirojově, buňky mohou být pro plodování vícekrát zakladeny bez zmenšení prostoru pro vyvíjející se dělnice - viz informace o velikosti buněk ve starých plástech
- do plástu s hlubšími buňkami se vejde více medu 
- plásty s hlubšími buňkami jsou pevnější 

Větší rozteč plástů než v našich úlech obvyklých 35 mm je při volné stavbě díla včelami běžná, a to tím spíše, čím silnější je včelstvo, které buduje dílo. Dokládají to měření volně stavěných plástů v nadměrně prostorných boxech, autorů Taber a Owens z r. 1970 - viz výtah z jejich práce (tab. III. a IV.). 

2. Spojitost díla přes více nástavků
Mezi patry rámků v nástavcích (od dolní loučky po horní loučku v nástavku níže) je minimalizována mezera na 8-10 mm. Rámek má 14 mm úzkou spodní loučku (viz následující dvě fotografie), proto k ní včely plást obvykle přistaví a částečně nebo úplně nastaví buňky i přes ni. Horní loučka postačuje silná jen 10 mm. Díky těmto třem konstrukčním prvkům včelstvo snadno zvládá horizontální mezeru mezi vrstvami rámků a dílo považuje za téměř spojité. 


Nízký nástavek Optimal s 11 novými rámky Hoffmannova typu a mezistěnami v nich; jsou vodorovně drátkované třemi drátky - zúžené dolní loučky rámků včely přestaví buňkami a tím zajistí dobrou spojitost díla ve více nástavcích.

Do nástavků jsou vhodnější profilované rámky Hoffmannova typu jako na fotografiích než klasické rákmy s mezerníky. Jsou sice nákladnější při pořízení, ovšem velice usnaňují veškerou manipulaci s rámky. 
   

3. Čtvercové plodiště

Čtvercový půdorys úlu má několik výhod z hlediska technického i z hlediska biologie včely hlavně pro plodištní část úlu.


Včely jsou velmi přizpůsobivé, dovedou žít v prostorách o nejrůznějších tvarech. Nicméně je pro ně výhodné, pokud mohou vytvořit hnízdo v půdorysu o tvaru kruhu. Tomu nejlépe odpovídá kruhová svisle orientovaná dutina, pro rozběrné dílo (s rámky) potom čtvercový tvar nástavku (v půdorysu). Na základě mnohých zkušeností a výpočtů byl pro nástavek Optimalu zvolen čtverec pro 11 rámků 420×170 mm, s vnitřním rozměrem 435×435 mm. Při síle stěny nástavku 25 mm je potom jeho vnější rozměr 485×485 mm. Výhoda popsaného řešení pro včelstvo je zřejmá z následujících schemat. 
 

Obrázek znázorňuje rozdíl mezi Optimalem a 10-ti rámkovým úlem Langstroth v rozměrech a tvaru vnitřního prostoru. Je patrné, o kolik se Langstroth odchyluje od ideálního čtverce. 

 

Na další dvojici obrázků je porovnání průřezu hnízda v případě, že by včelstvo prostor nástavku zaplnilo nejvýhodnějším, tedy kruhovým tvarem. V takovém případě je šířka nástavku Langstroth limitující a průřez hnízda je o 26 % menší než v nástavku Optimalu, mimo to je vedle hnízda příliš neobsazeného či nevyužitého prostoruHnízdem je míněn prostor s plodem plus včelami okolo něho, příp. rozvolněný zimní hrozen včel - ten se za nízkých teplot zmenšuje. 

Kruhové hnízdo v Optimalu  Kruhové hnízdo v Langstrothu

Pokud má včelstvo oproti předchozí situaci více zaplnit prostor obdélníkového úlu (zde Langstrohu), musí se jeho tvar při pohledu zhora (v průřezu) protáhnout do oválného tvaru: 

Kruhové hnízdo v Optimalu  Oválné hnízdo v Langstrothu


Průřez hnízda je potom v obou nástavcích téměř stejný (rozdíl je 8 %). V oválném tvaru ale budou větší tepelné ztráty, protože teplotní centrum hnízda je blíže svému povrchu než ve čtvercovém Optimalu, anebo musí být menší, příp. je na zadržování tepla zapotřebí více včel. 

To, že včelstvo udržuje kruhový tvar hnízda, pokud mu to situace umožňuje (velikost a tvar prostoru úlu), dokládá následující fotografie z prosince 2004, zachycující zimní chomáč včel v horním nástavku Optimalu po odložení střechy pod průhlednou fólií při venkovní teplotě -2°C. 


Zimní hrozen v Optimalu ve tvaru kruhu posunutý k rohu nástavku

4. Prostornost úlu
Velikost - rozměry vnitřního prostoru úlu je rovněž významná. Včely se jí dovedou přizpůsobit. Malý úl brzdí růst včelstva, čímž se může stát, že nejsou využity jeho schopnosti v příznivých podmínkách, resp. napomáhá rojivosti. Jde o vertikální i horizontální rozměr úlového prostoru. Vertikální rozměr se dá v nástavkovém úlu měnit snadno přidáním celého nástavku. Horizontální velikost ale musí být "akorát" a pevně stanovená, protože od ní se odvozují rozměry dalších úlových částí (dna, krmítka, střechy), mezistěn, medometu, pomůcek a jiného vybavení provozu. Proto určení půdorysového tvaru nástavku je důležité i z technického hlediska. 

5. Stěna úlu - nástavku
Byla zvolena jednoduchá, ze dřeva o síle 25 mm. Vzhledem k poměrně velkému půdorysovému rozměru nástavku je význam izolace úlových stěn u Optimalu malý. Navíc se předpokládá chov silných včelstev v tomto úlu, pro něž je význam izolace úlové stěny mnohem menší než pro slabší včelstva v malých úlech. V kombinaci s očkem v nástavku je jednoduchá stěna výhodná, protože umožňuje včelám rychle reagovat na proslunění. Tyto předpoklady praxe uplynulých 25 let provozu Optimalů v zásadě potvrdila.

Dostatečně silná včelstva zvládají také jarní rozvoj v jednostěnných úlech a nemusí se to nepříznivě projevit ani v jejich výkonnosti (produkci medu), jak mj. dokládají naše víceletá porovnávání silně uteplených a neuteplených Optimalů na třech pracovištích - Dol, Pekařov a Zubří.

 

Zdroj: www.optimalklub.cz - k dispozici další popis, metodika a dokumentace