Orientace včel a vzhled úlů

09.07.2015 15:35

Už jste někde viděli úly nebo alespoň česna pomalované různými barvami a tvary? Přemýšleli jste proč je ten včelař takový "divoch"? Odpověď na otázku PROČ TO TAK ZMALOVAL je jednoduchá. Narazili jste na včelaře, který svým včelám pomáhá v orientaci a tyto obrazce pomáhají včelám najít rychle ten správný úl, odkud pochází - zejména v případě těsné blízkosti několika úlů.

 

Včely mají prokazatelně dobrou schopnost rozeznat optické vzory a proto jim právě různé vzory usnadňují orientaci, oproti větším barevným plochám, jak je možné často vidět na včelínech. Větší stejně barevná plocha se líbí spíše lidem. Při pokusech bylo zjištěno, že včely na úlech rozpoznají nejlépe modrou barvu a dokonce jí dávají přednost před ostatními. Jako vzory je možné použít různé kombinace tvarů - pruhy, kola, čtverce, trojúhelníky ...

 

 

Pro zajímavost doplníme, že červenou barvu vidí včely černě. Dokonce včely vnímají svět jinak když letí rychle nebo pomalu a také podle toho, zda letí na pastvu nebo zpět do úlu s plným medným váčkem ... Pokud jste zvídaví včelaři a chcete se dovědět více nejen o orientaci, doporučujeme velice kvalitní a poutavou knihu FENOMENÁLNÍ VČELY od Jürgena Tautze, která je navíc doplněna velkým množstvím krásných fotografií Helgy R. Heilmann.

 

 

Foto k článku: Elena Zichová