Postavení rámků - teplá a studená stavba

22.04.2015 22:34

Postavení rámků - teplá a studená stavba


Postavení rámků na "teplou a studenou" stavbu

Stavbu rozeznáváme podle postavení rámků v úlu vůči česnu. Jako studená stavba je označováno umístění rámků k česnu bočními loučkami - podélná stavba. Jako teplá stavba je označováno umístění rámků k česnu celou plochou plástu - příčná stavba. Pokud je úl čtvercový, umožňuje volbu mezi oběma stavbami. Volně žijící včely volí postavení díla oproti "česnu" spíše šikmé, tedy něco mezi dvěma uvedenými způsoby.

 

Teplá stavba

Studený vzduch od česna nemůže přímo dovnitř uličkami. Pro letní období bývá doporučováno právě toto postavení. Příčná stavba je pro práci včelaře v sezóně pohodlnější, jelikož se plásty snadno vyjímají bez nutnosti vyrušování včel natahováním ruky přes horní loučky rámků. Zimní chomáč včel v případě tohoto postavení putuje od česna k zadní straně úlu. Včelstvo může mít v zimě tendenci držet se blíže k česnu nebo očku v nástavku kvůli přívodu čerstvého vzduchu a v některých případech dochází k vyhladovění, přestože v zadní části úlu je ještě dostatek zásob. 

Toto postavení rámků je hojně používáno právě z důvodu pohodlí včelařů, kteří obsluhují své úly ze zadu.

 

Studená stavba

Toto postavení se doporučuje zejména v zimním období. Včely mohou lépe využít zásoby v plástech a dochází k lepší cirkulaci vzduchu, tím i k menšímu počtu případů plesnivění zásob pylu. Zimní chomáč včel postupuje od jedné boční strany úlu ke druhé (za předpokladu širokého středového česna).

Studená stavba tedy více vyhovuje včelám a pokud je možné obsluhovat úl i bokem nebo je včelař ochotnější se u včel hýbat a otáčet, pak je zřejmě lepší volbou.