Typy krmítek

17.08.2015 11:41

Balonová krmítka sestávají z několika částí. Vlastní krmítko na cukerný roztok je plastová nádoba ve tvaru koule o objemu dvou litrů. Funkčnost tohoto krmítka zabezpečuje držák balonového krmítka, což je vlastně spojovací díl balonového krmítka a talířku. Další součástí balonového krmítka je talířek, na kterém se včely krmí. Zároveň ke krmítku patří i speciálně konstruovaný kartáč na čištění balonových krmítek, jehož plastové štětiny jsou upevněné na drátěné konstrukci a tvar kartáče umožňuje kvalitní čištění krmítka

 

Kapsovité krmítko typu Langstroth 232 z kvalitního plastu se používá tak, že je nutné vyjmout dva krajní rámky Langstroth Original o výšce rámku 232 mm a nahradit je krmítkem. Krmítko se následně naplní cukerným roztokem a vhodné je umístit na hladinu plovák, na který si včely při krmení posedají. Tento způsob krmení je osvědčený a prověřený samotnými včelaři. Objem kapsovitého krmítka je přibližně 4,5 litru.

 

Krmení sklenicemi je mezi včelaři velmi rozšířeno. Pro krmení sklenicemi se používá cukernatý roztok. 

Krmení sklenicemi - roztok se připravuje z cukru a vody v poměru na cca 10l vody, cca 15 kg cukru (poměr 3:2). V praxi dobře funguje i cukr zalitý studenou vodou. Pro krmení se používají sklenice o obsahu 3,5l. Na tyto sklenice se nasadí tzv. Prosakovací víčko. K dispozici jsou prosakovací víčka s 16 a 80 otvory. Rychlost krmení počítáme 2 včely na otvor. Sklenice s víčkem pak položíme na speciální podložku pod prosakovací víčko nebo na dvě dřívka u otvoru vystřiženého do strůpkové folie. Takto můžeme najednou krmit až ze 4 sklenic. Do úlu takto dostaneme cca 14l roztoku najednou. Pro krmení potřebujeme náhradní nástavek na zakrytí sklenice. Nevýhodou tohoto způsobu krmení pak může být plnění sklenic a delší doba, než si včely zásoby přenesou.

 

Krmení kýblem je velmi podobné krmení se sklenicemi co se přídavného nástavku týče. Postup spočívá v tom, že na poslední rámky horního nástavku položíte latičky na které se položí kýbl s roztokem. Na roztok se položí sláma, která zabraňuje tomu, aby se včely v roztoku utopily. Tento způsob je velmi jednoduchý a rychlý, ale hrozí zanesení nečistot ze slámy v roztoku.

 

Stropní krmítka -  stačí jen napustit vaničku ve stropním krmítku roztokem a je hotovo. Další výhodou je to, že horní část stropních krmítek je oddělena od včelstva, tedy při sundání víka, včely zůstávají v úlu. Včely mají přístup pouze do vymezeného prostoru s roztokem. Pro tento způsob není potřeba nástavek, jelikož stropní krmítko již obsahuje dřevěnou formu pro vaničku stropního krmítka. Obsah krmítek kvůli výrobní náročnosti se však pohybuje do 6 l.
 

Popis stropního krmítka:
Otvorem včely vlezou včely z horního nástavku do prostoru krmítka. Drážky slouží pro zachytává včel, aby nepadaly do roztoku. Pokud tam spadnou, budou pak moci po drážkách vylézt ven. Celá tato část je zakryta krytkou, aby se včely nemohly dostat dále do krmítka.

 

Ukrajinská plastová krmítka, která slouží pro dokrmování včel. Plastová krmítka jsou o objemech 1,5 litru, 1,8 litru, dvou litrů a šesti litrů. Skládají ze tří částí. Krmítka se umisťují do horního nástavku. Místo krytky se vloží do úlu mezidno nebo přepážka s otvorem, případně volný nástavek s vložkou ze sololitu. Roztok, ať už cukerný nebo tekuté krmivo APIINVERT se nalije do krmítka. Na otvor se krmítko umístí a otvor se zakryje krytkou ze síťoviny. Krytka je vyrobena z husté síťoviny a nemá tendenci se nadzvedávat. Není proto nutné ji zatížit nebo dodatečně upevnit.

 

Zdroj: www.ivcelarstvi.cz