Úl Javořičan - pro teplou stavbu

25.05.2015 12:56

Úl Javořičan je konstruován pro lepší cirkulaci vzduchu při včelaření na teplou stavbu - očka nejsou umístěna uprostřed nástavků, ale na straně dole.

 

Úl Javořičan 80 vyrobil v roce 1980 včelař Jaroslav Hájek z Kališť pod Javořicí. Je konstruován pro obec v okolí nejvyšší hory Českomoravské Vysočiny Javořice - 837mnm. Za více než třicet roků praktického používání se v těchto drsných podmínkách plně osvědčil a začal vytlačovat ostatní typy úlů. Prokazatelný špičkový výnos medu je v tomto úle 126kg za rok. Jestliže se dlouhodobě osvědčil v těchto drsných podmínkách, takse určitě i prosadí v nižších nadmořských výškách.


Úl Javořičan 80 má 4 nástavky, po 11 rámcích, klasické rámkové míry 39x24cm. Dva spodní nástavky slouží pro matku jako plodiště, následuje mateří mřížka a nad ní třetí a čtvrtý nástavek jako medníky. Úl ponechává výhodu úzkovysokého prostoru, který včelám nejvíce vyhovuje (dříve duté stromy), tak jako v zahraničních úlech, ale navíc odstraňuje jejich nedostatky. Spodní nástavek spolu se dnem tvoří jeden celek, ve kterém je v zadní části velkoobjemové krmítko na 5kg cukerného roztoku a před ním prostor, kde se v úle může zavěsit až 3kg včel. Je to výborné protirojové opatření. Proti stavbě divokého díla je tento prostor ošetřen dřevěnou mřížkou, po které se včely dostávají přímo k rámkům. Krmítko je v přední části zajištěno plovákem a v zadní části drátěným pletivem. Při doplňování krmítka tak včelař nepřijde se včelami vůbec do styku. Po skončení krmení a vymytí krmítka je do úlu vráceno dnem vzhůru a tím utěsňuje vstupní otvor z úlu. Odpadá skladování krmítka mimo úl.

Podložka na odběr měli se může používat jedna pod celé dno a nebo dělená, přičemž 90% měli zůstává na přední podložce, protože včelstvo sedí vpředu u očka. Také ošetření proti varoáze je jednoduché a efektivní. Léčení se provádí přímo do očka a dokonale zasáhne včelí chomáč.

V zadní části je nad krmítkem okénko, které umožňuje odebírání a vyřezávání stavebního rámku, který je umístěn hned za okénkem a odebírání také plodových rámků, pro potřeby chovu matek a tvorbu oddělků. Nemusí se rozebírat celý úl, tak jak je to u zahraničních úlů (ale také u úlů našich současných výrobců), které mají dno nástavby, ale nemají okénko. Okénko dále umožňuje stanovit přesnou dobu nasazení třetího nástavku. I ve velmi tvrdých podmínkách okolí Javořice je to mezi 25.dubnem a 10.květnem. Včelař přesně za okénkem vidí, kdy včelstvo na stavebním rámku začne stavět a to je signál k nasazení třetího nástavku, nensatane ani předčasné ani opožděné nasazení. Okénko dále umožňuje zjistit vyrojení včelstva a v neposlední řadě dává včelařům možnost prožívat radost ze včelaření a sledovat dění v úle. Každý český a moravský včelař, který včelaří v úlech stylem dno + nástavky musí přiznat, že mu okénko právě pro tyto důvody chybí.

Čtvrtý nástavek se nasazuje mezi 20-25 květnem, kdy denní přínosy květového medu v příznivýc dnech dosahují 10-12 kg. Řepkový med se musí mezi 1.-5.červnem odebrat, aby byl oddělen od lesní snůšky, která v našich podmínkách neprodleně následuje a je složena převážně z malin a medovice.

Česnový otvor vede přes celou šířku úlu a je vysoký 3cm. Je krytý česnovou vložkou, která se v letním období odstraní. Česno v česnové vložce stejně jako očka ve druhém a třetím nástavku ( čtvrtý nástavek je z důvodů přednostního ukládání medu bez očka), jsou u strany nástavku. Tím se v úle jednoduchým a elegantním způsobem zajišťuje vše co včely přirozeně potřebují. Pokud má včelstvo možnost divoké stavby, tak si vždy postaví stavbu pod úhlem 45 stupňů k přívodu vzduchu. U všech zahraničních, ale také našich úlů jsou vždy očka a česnový otvor uprostřed nástavku a to včelám naprosto nevyhovuje.

Stěny úlu Javořičan 8O tvoří vnitřní palubka 13mm, tepelná polyesterová vložka 30mm a venkovní palubka 13mm. Za okénko se v prvním nástavku používá tradiční filcová nebo molitanová uteplivka. Na strop se používají tradiční prkénka, papír a filcová uteplivka. Střecha se může krýt igelitem a navrch lepenkou nebo plechem. Mezi těsnícím filcem a střechou je minimálně 2cm mezera, aby se v zimě chlad ze sněhové vrstvy a v létě teplo ze střechy nepřenášelo přímo do úlu.


Více zde: https://drevo-med.webnode.cz/vcelarstvi/prezantace-ulu-javorican-80/