Včelstvo

28.04.2015 17:10

Včelstvo je organizovaná společenská jednotka. Tvoří ho jedna matka, cca 50 000 dělnic a 300-600 trubců. Na činnost včelstva má výrazný vliv počasí. V zimní období jsou včelstva stažena do chumáče, kdy včely vytvářejí několik vrstev kolem matky a udržují teplotu. Podle teplot se mění postavení včel v chumáči. Již po slunovratu začíná plodování a v jarní období již včelstvo začíná pilně pracovat - nosí vodu, pyl a sladinu. Tím dochází k rychlému rozvoji, narůstá počet včel. V tomto období je nutné včas přidat prostor pro ukládání medu a umožnit včelám stavějí nového díla na mezistěnách a stavebních rámcích, jinak dochází k rojení. V období srpna se již včelstvo připravuje na zimu.

 

Včela se vyvíjí proměnou dokonalou - tzn. z vajíčka, které se mění v larvu, larva v předkuklu, předkukla v kuklu a nakonec se z buňky líhne "hotová" včela. Poslední vajíčka matka klade zpravidla nejpozději začátkem října. Vajíčko je protáhlé, zaoblené na koncích. Podle počtu chromozomů je rozhodnuto, zda se z něj vyvine matka, dělnice nebo trubec. Vajíčka a ještě i larvy můžeme pozorovat v buňkách plástů. Kukla se již vyvíjí pod víčkem. Včelí larva vypadá jako červ a během svého krátkého vývoje mnohonásobně zvětšuje svoji velikost, několikrát se svléká. Kukla již vypadá jako dospělá včela, ale stále se vyvíjí a je zpočátku bílá. 

 

Průběh vývoje včel z knihy Víkendový včelař:

 

Dělnice

Dělnice rozlišujeme na mladušky a létavky. Mladušky udržují teplotu, vlhkost a čistotu v úlu, stavějí nové plásty a tmelí škvíry, krmí plod, matku a mladé trubce, střeží bezpečnost včelstva a zpracovávají donesený nektar v med. Létavky přinášejí vodu, nektar, pyl a tmel. Podílejí se i na větrání úlu, střežení česna apod. Dělnice se dožívají v období plné činnosti kolem 6-8 týdnů, v zimním klidovém období 7-9 měsíců. Vývoj dělnice z vajíčka trvá 21 dnů.

 

Trubci

Trubci jsou včelí samci a jsou snadno rozeznatelní od dělnic - mají větší a zavalitější tělo. Ve včelstvech žijí jen v letních měsících. Jejich úkolem je oplození matek. Jinak ve včelstvu nepracují a nechají se krmit od ostatních včel. Páření s matkami probíhá na shromaždištích trubců a to za letu. Trubčí shromaždiště jsou v přírodě přesně vymezená místa. V červenci nebo srpnu začnou dělnice trubce vyhánět z úlů a matka přestane klást do trubčích plástů. Trubčí buňka je oproti té dělničí výrazně větší a vývoj trubce trvá 24 dnů.