Voda pro včely

10.06.2015 19:22

Myslete na své včely a pokud máte jen malou možnost, dopřejte jim zdroj vody tak, aby ji měli na dosah a nemuseli pro ni létat příliš daleko. Ušetříte jim čas a námahu a budou mít více sil na přínos nektaru, lépe se jim bude dařit péče o plod atd. Vody je zapotřebí nejen k pití, ale i k ředění medu jako potravy včel, ke zpracování pylu, k chlazení úlového prostoru ... Prostě voda je pro včely nad zlato a snadno dosažitelná voda má velký význam zejména v jarních měsících, kdy je ještě chladno a včelám při delších doletech hrozí, že se již nebudou schopny vrátit do úlu. 

 

Udělejte včelám pítko, podobně jako se v zahradách dělá ptákům. Pokud na něm voda bude trvale, včely se brzy naučí i na toto uměle vytvořené pítko létat. Dávejte však pozor také na kvalitu vody, aby neohrozila zdraví včel a kvalitu medu. Nejraději včely navštěvují pítka, která se co nejvíce podobají přírodním zdrojům.

 

Můžete například umístit do větší nádoby s vodou jakýsi ostrov vlhkého mechu, ze kterého se včelám voda snadno odčerpává. Vždy se snažte okolí upravit tak, aby se včely zbytečně netopily a v případě pádu do vody měly po čem vylézt. Pokud máte poblíž včelích úlů zahradní jezírko, uvidíte brzy sami, že je včelami hojně navštěvované nejen na okrajových vlhkých místech, ale také čerpají vodu na vodních rostlinách, odkud dosáhnou na hladinu.

 

V jarních měsících hraje roli i teplota vody. Mnoho včel zahyne v chladnějších jarních dnech při snaze donést vodu a první pyl. Důmyslné jarní dodání vody včelám je ukázáno v DVD Takto včelaříme na Českomoravské vysočině. Prosakovací lahve s čistou vodou jsou umístěny blízko úlů na slunečném místě, ještě přikryté jakýmsi pařníčkem a voda skapává na černou podložku, která dále vodu na slunci ohřívá. Ve stejném DVD je také zveřejněn postup dodání vody včelám přímo do úlu - PET lahví na jaře (nutno pořádně uteplit) a nebo důmyslnějším zařízením s plovákovou komorou ve včelínu.

 

Voda včelám vyhovuje dešťová, z pramenů a mokřin. Nedávejte vodu před úly, kudy včely vyletují - hrozilo by zašpinění včelími výkaly. Myslete na včely a jiný hmyz i v případě Vašich bazénů. V bazénu by mělo vždy plavat něco, po čem může hmyz z vody vylézt, oschnout a odletět.

 

Jistě na internetu, ve včelařských knihách, časopisech atd. najdete mnohá řešení, jak včelám vodu přiblížit. Pokud včelaříte, věnujte tomuto tématu stejnou píli, jako Vaše včely a ony se Vám odvděčí.