Forma na sbíjení rámků

25.05.2015 13:17

Forma na sbíjení 5 rámků najednou

 

Forma na hromadné sbíjení rámků. S touto praktickou formou na sbíjení rámků lze sbíjet až 5 rámků najednou. Forma na sbíjení rámků rámkové míry 39 x 24 ( případně 39 x 27,5 ). Formy lze běžně zakoupit v prodejnách se včelařskými potřebami.

Včelařský rámek je pro včelaře provozním prostředkem, na rámky jsou kladeny vysoké požadavky. Včelařské rámky musí být pevné, rozměrově co nejpřesnější. S formou na sbíjení rámků lze v jedné pracovní operaci vyrobit s nejvyšší přesností hned několik rámků. Proto by forma neměla chybět v žádné včelařské dílně.

Forma na sbíjení rámků 39*24-1

Forma na sbíjení rámků se skládá z formy vnější a vnitřní. Vnější forma se podobá nástavku, u kterého je jen velmi málo volného prostoru. Vnitřní forma má velikost vnitřní rámkové míry.
Forma na sbíjení rámků 39*24-1. Forma na sbíjení rámků 39*24-2. Forma na sbíjení rámků 39*24-3.

Zdroj: https://vcelarske-potreby.on-line-obchod.cz

 

Forma na sbíjení rámků svépomocí

 

S pomocí formy na sbíjení rámků lze kvalitně a přesně vyrobit najednou více rámků bez nutnosti složitého přidržování, fixování, opírání ... Určitě se vyplatí, pokud chcete ušetřit oproti nákupu již hotových rámků a kupujete jen přířezy nebo jste kutil, který si i přířezy nařeže sám.

 

Forma se skládá ze dvou odlišných částí, z formy vnější a vnitřní. Vnější forma se podobá v podstatě nástavku, u kterého je jen velmi málo volného prostoru. Vnitřní forma má velikost vnitřní rámkové míry. Vnitřní formu umístíme do vnější. Do ještě zbývajícího volného prostoru se umístí vlevo a vpravo Hoffannovy postranné díly. Měl by však zůstat ještě volný prostor asi 1mm, aby se takto daly formy později rozebrat. Na místa spojů horní lišty rámku s postranní částí se nanese vodovzdorné lepidlo (klih). Je-li k dispozici připínáček, pak spojíme boční části s horní lištou rámku svorkami s délkou minimálně 30mm. Jestliže používáme hřebíky, pak by hřebík na jedné straně neměl být úplně zatlučen, aby pak na něj mohl být upevněn drát.

 

Jestliže jsou horní části rámku spojeny s postranními, pak formu otočíme o 180° a postavíme ji na "hlavu". K horní straně, která se nyní nachází dole, se přiloží kromě přečnívajících hřebíků, které mají sloužit k upevnění drátků, lišta, aby takto hřebíčky nebyly znovu přiklepnuty. Při spojování dolních částí rámku, pokud používáme hřebíčky, jeden hřebíček rovněž nezatlučeme úplně, aby se na něj později připevnil drát. Když jsou všechny spodní části rámku upevněny, vnější forma se vytáhne - směrem nahoru. Nakonec se vytáhne vnitřní forma po stranách jako zásuvka - a je hotovo, rámky jsou stlučené s přesnými rozměry.