Hygiena ve včelařství

24.06.2015 10:08

Čistota je půl zdraví, praví staré přísloví a je to tak i u včel. 

 

Aby mohly včely zůstat zdravé a v dobré kondici, je nutné dodržovat základní pravidla hygieny a ikdyž se to zdá zřejmé, jasné a logické, budeme tomuto tématu věnovat i zde pár řádků. Nakonec je více metod, jak například dezinfikovat včelařské pomůcky, úly ... Mnoho práce zastanou včely, ale někdy je nutné jim pomoci. I pro včelařův klid, že udělal pro své včely vše, je hygiena a dezinfekce důležitá. 

 

Včely umí čistit plásty, dno úlu apod. od nečistot, mrtvolek ... Mají k dispozici propolis, kterým potírají stěny úlu a rámky. Na nás včelařích je, abychom ještě dočistili případné choroboplodné mikroorganismy a abychom udržovali čistotu v celém provozu. Kvůli zdraví včel i kvůli udržení kvality medu. 

 

Samozřejmostí je obecně úklid, udržování čistých pomůcek, které přímo přicházejí do kontaktu se včelami, jejich dílem a medem (čistění dýmáku, rozpěráku, praní kombinéz a rukavic ...), vyřazování starých tmavých plástů, vyřazování plástů s plísní nebo s výkaly nosematických včel ...

 

Důležité je nenechávat nikde volně přístupné staré plásty, zbytky po vyvařování vosku apod. Včely takový odpad brzy najdou a hojně ho navštěvují, odnášejí si z něj materiál do svých úlů a hrozí rychlé šíření chorob.


K čištění a dezinfekci úlů a jejich součástí včetně rámků se používá nejčastěji opalování plamenem, parafinování (5 minut při 150°C) nebo chemické prostředky, které ale musejí splňovat rychlé rozložení na neškodné látky. 

 

Důležité je, abychom v chovu včel používali takové materiály, které je možné snadno a účinně omýt a dezinfikovat. Vhodné pro včely je dřevo, ale počítejme s tím, že dřevo má i při nejlepší péči svoji životnost a je lepší po určitém čase dřevěné úly spálit a vyměnit za nové. 

 

Před dezinfekcí je třeba úly apod. důkladně očistit mechanicky a protože med, vosk, propolis a výkaly poměrně odolávají čistícím prostředkům, je třeba najít opravdu účinný prostředek - např. Bee-Safe, Shift nebo 1l Sava a 0,5kg pecičkového louhu na 10l vody (popř. Vanoquat, Dismozon).